Loading...

Odgovori na pogosto postavljena vprašanja

  • V: Pasja vila je videti zelo zaprta/klavstrofobična, ali je kruto psa zapreti notri?                               

O: Iz notranjosti Pasje vile lahko pes z lahkoto pokuka ven skozi zračne reže v vratih. To je primerljivo z gledanjem skozi žaluzije v dnevni sobi, enostavno je gledati ven, zelo težko pa je pogledati noter. Dolge izkušnje kažejo, da so psi v boksu oblikovanem kot brlog, veliko mirnejši kot v mrežastih kletkah, ker se pes počuti bolj skritega in ne vidi mimoidočih ljudi ter “grozečih pogledov” drugih psov . Psi so “brložne” živali in imajo naravne instinkte, da se skrijejo v majhne prostore kjer uživajo v miru.

  • V: Ali so v Pasji vili nered in pasji iztrebki?

O: Od prve postavitve pasjih ut Den4Dogs leta 2005 še nihče ni rabil odstranjevati pasjih iztrebkov iz pametnih pasjih ut. Pasja uta je zasnovana v takšni velikosti in obliki, da je za pse nenaravno, da se v njih polulajo ali pokakajo. Da ostane pasja uta čista,  jo preprosto splaknemo, očistimo pasje dlake, pesek in prah z uporabo krpe za enkratno uporabo. Pasja uta ima tudi samodejno dezinfekcijo z UVC-lučko, ki se vklopi po vsakem obisku psa, kar skupaj s čistilnim protokolom zagotavlja, da imajo psi v Pasji vili veliko čistejše okolje kot zunaj.

  • V: Kako dosežete, da je pes v Pasji vili miren in sproščen?

O: Večina psov je navajena na neke vrste boksov (doma, v avtu, na letalu,…) zato so pripravljeni tudi na uporabo Pasje vile. Nekateri psi pa se morajo na novo izkušnjo še navaditi. S pravim pristopom se to lahko nauči vsak pes, najlažje je to s treningom s priboljški in pozitivno motivacijo. Pomaga pa tudi, če na začetku skupaj s psom v Pasjo vilo date pasjo odejo ali kakšno drugo stvar od doma, tako da pes v Pasji vili zazna znane vonjave in je zaradi tega mirnejši. S pozitivnimi povezavami se večina psov nauči sprejeti Pasjo vilo kot zaprti prostori, tako kot se na začetku naučijo sprejemati povodce in ovratnice. Ko so dobro navajeni in naučeni za uporabo boksa, ga celo prostovoljno poiščejo, ko želijo nekaj udobja in miru pred ljudmi.

  • V: Ali psi postanejo glasni, ko so v Pasji vili?

O: Večina psov ostaja mirna in se v Pasji vili počuti varno. Da so glasni se zgodi zelo redko, če pa pes laja ali joka/zavija, ko ga postavite v Pasjo vilo, boste morali svojega psa navaditi/naučiti, da v Pasji vili ostane miren in sproščen. Na primer z zelo kratkimi postanki na začetku in uporabo priboljškov, morda pa bo potrebno tudi usposabljanje v pasji šoli. Psov z ločitveno tesnobo ne smete puščati v Pasji vili razen v nujnih primerih, a le za kratek čas.

  • V: Ali je psom v Pasji vili vroče?

O: Pasja vila ima zelo dobro prezračevanje. Poleg tega je opremljena s klimatsko napravo. Ko je Pasja vila v uporabi, se ventilator in klimatska naprava samodejno vklopita, ko temperatura v njej preseže 21°C. Sistem bo ohranjal temperaturo 21-23°C, dokler bo v Pasji vili pes. Če je zunaj na soncu nad 40°C, bo trajalo do 10 minut, preden se temperatura v Pasji vili postopoma zniža na 21°C. To postopno ohlajanje preprečuje psu, da bi se prehladil. Priporočljivo je, da psa ne puščate v Pasji vili dlje kot 1 uro. Pes se “poti” prek jezika, zato je pomembno, da ima svež in suh pretok zraka, da lažje diha in se preko jezika hladi.

  • V: Ali lahko drugi odklenejo pasjo uto z drugo vrednostno kartico ali drugo aplikacijo?

O: Ne. Vrednostne kartice so unikatne, zato lahko Pasjo vilo odklenete samo z isto vrednostno kartico, s katero je bila zaklenjena. Enako velja za aplikacijo. Iz varnostnih razlogov ima osebje trgovine skrbniško kartico in ročni ključ, s katerim lahko povozi uporabljeno vrednostno kartico ali aplikacijo. A to le v primeru, da nekdo potrebuje pomoč pri odklepanju svojega psa, torej izgubi vrednostno kartico ali če ima uporabnik aplikacije iz nekega razloga onemogočen telefon.

  • V: Kaj se zgodi v primeru izpada električne energije ali če nekdo nalašč prekine napajanje Pasje vile?

O: Pasja vila je opremljena z rezervno baterijo in bo delovala enako dobro več ur, tudi če je električna energija izklopljena. Če bo ob izpadu električne energije pes v uti, ga bo uporabnik vzel iz ute tako kot običajno. Po tem, ko pes po izpadu elektrike zapusti Pasjo vilo, se bo le ta zaklenila za servis, dokler spet ne bo pod napetostjo.